22 Eylül 2019 Pazar

Şerh Nedir? Şerhli Ev Satılır Mı?

Şerh kelimesinin kelime kökenine inerek anlamına baktığımız zaman açmak ve ayırmak gibi anlamlara sahip olduğunu görebiliyoruz. Bir şeye şerh koymak sözü de bundan yola çıkarsak o şey hakkında açıklama yapmak anlamlarına geliyor.
Şerh nedir? Şerhli ev satılır mı?” soruları özellikle gayrimenkul alımlarında sıklıkla karşılaşılan sorulardan biri oluyor.
Tapu kütüğüne dikkatli bir şekilde bakarsanız burada sütunlardan meydana gelen alanda 4 ana bölüm bulunduğunu görebilirsiniz.
Sol baştan itibaren şerhler sütunu, mülkiyet sütunu, irtifak sütunu ve taşınmaz yükü sütunu şeklinde sırayla gitmektedir.
Tapu Sicili Tüzüğünü dikkate alırsanız, ana sicillerden biri olan tapu kütüğünde taşınmaz mallar ya da bu kategoriye giren müstakil ve sürekli haklar, sahiplerin mülkiyet hanesine yazılmalıdır.
Taşınmaz olan malların tapu sicilinde bulunan haklarla alakalı şerhlerin de tapu kütüğünde yer alması gerekir.
Şerh alanına yazılan bir başka bilgi de kişisel haklar ve tasarruf kısıtlayıcı kayıtlar ile geçici tescillerdir.

Tapuya Şerh Koymak

Şerh nedir? Şerhli ev satılır mı? sorusu en çok da tapu işlemlerinde karşımıza çıkıyor. Tapuya şerh koyulmasıyla ilgili düzenlenen bazı yasal esaslar olduğunu söyleyebiliriz.
Tapu Sicil Tüzüğü kapsamında sırayla madde madde bu konudaki esaslara yer verilmiş. Taşınmaz mal sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak için konulan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulama olduğu da söylenebilir.
Örnek vererek anlatmak gerekirse satın aldığınız bir evin resmi olarak sahibi siz olsanız bile ev sahibine ödemesini tam olarak yapmadığınızı düşünelim.
Bu durumda eski ev sahibine bir miktar daha borcunuz kalıyor. Bu da satıcının eve şerh koyabilme yetkisine sahip olduğu anlamına geliyor.
Şerh işlemiyle beraber sahip olduğunuz eve bazı kısıtlamalar da gelebiliyor. Kısıtlamalar geldikçe siz de kalan borcunuzu ödemeye mecbur kalıyorsunuz.

Şerh Sözleşmesi Süresi Ne Kadar? Geçici Şerh Nedir?

Az önce yukarıda bahsettiğimiz şerh süresi 5 sene olarak belirleniyor. 5 sene geçtikten sonra şerhin hiçbir hükmü kalmıyor ve geçersiz kabul ediliyor.
Şerh olarak konulan haklar arasında kira sözleşmeleri, satış vaatleri, şufa sözleşmeleri ya da kat karşılığı inşaat sözleşmeleri gibi evraklar da yer alıyor.
Tapuya şerh koyulabilmesi için mülk sahibinin evrakları eksiksiz bir şekilde toplayarak Tapu Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerekiyor.
Başvuru esnasında şerh talebinin yazılı olduğu dilekçeyi yetkili kişiye vermeli ve tapuya şerh koyma ücretini de nakit olarak ödemelisiniz. Tüm bu işlemlerden sonra kısa sürede tapuya şerh koyma işlemi tamamlanmış olacaktır.
Şerh nedir? Şerhli ev satılır mı? sorusunun yanı sıra geçici şerh de çok fazla merak edilen konulardan biri oluyor. Tapu sicilinin şerhler sütununa geçici olarak işlem yapılmasına geçici şerh denmektedir ve bu kişilere belirli bir süre verilir. Diğer prosedürler birbirini takip eder.
kaynak Hürriyet gazetesi

28 Şubat 2019 Perşembe

Arsa alırken hangi vergiler ödenir?

Arsa ve her türlü gayrimenkul alımında tapu dairesine ödenecek olan bir takım vergiler bulunmaktadır. Yazımızda arsa alırken hangi vergilerin ödenmesi gerektiğine dair bir genelleme kaleme alacağız.

Arsa vergisi nedir?

Türkiye’de yer alan tüm arsalar için belirli bir vergi ödemesi yapılmalıdır. Arsa olarak nitelendirilebilecek olan araziler belediye tarafından belirlenirler. Söz konusu arazi parsellenmiş ve belediye sınırları içerisinde yer alıyorsa bu alan arsa statüsünde yer almaktadır. Eğer arsa statüsündeki bir arazi satın alınacaksa arsa vergisi verilmelidir.

Arsa için tapu harcı ödenmeli

Arsa satın alırken ödenecek vergiler arasında en önemlisi tapu harcıdır. Arsa almayı düşünenler tapu dairesine tapu harcının ödemesini yapmakla mükelleftirler.
Tapu harcı hem arsayı devreden hem de devralan için ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Yasalara göre arsanın devir bedelinin binde 20’si ödenmesi gereken tapu harcının miktarıdır. (yüzde 2)

2018 arsa tapu harcı nasıl hesaplanır?

Tapu harcı, halk arasında yaygın olarak “Tapu masrafı” olarak da bilinmektedir. 2017-2018 yılında mevzuatta değişiklik yapılmadan önce tapu harcı toplam devir bedelinin binde 33’üne denk geliyordu. Arsanın alıcısı ve satıcısı bu miktarı bölüşüyorlardı.
2017-2018 mevzuat değişikliği sonrasında ise hem alıcının hem satıcının ödemesi gereken tapu harcı oranı binde 20 olmuştur.
Döner sermaye masrafları ilgili oranın dışında tutulmaktadır. Tapu harçları her sene sabit şekilde yükseliş göstermez oran bir değişiklik yapılmadığı sürece aynı kalmaktadır.

Arsa alımından 1 yıl sonra emlak vergisi yükümlülüğü başlar

Emlak vergisi, söz konusu arsayı satan alan kişi için satın alma tarihinden bir yıl sonra ödenmeye başlamalıdır. 2018 yılında arsayı alan mükellef, 2019 yılında arsa vergisi zorunluluğuna tabi tutulmaktadır.

Arsa kiraya verilirse kira gelir vergisi ödenmelidir

Arsayı satın alan mükellef onu kiraya verdiğinde aldığı kira gelirine oranla kira gelir vergisi ödemesine tabi tutulmaktadır.

Tapu işlemleri için döner sermaye ücretleri ne kadardır?

Arsa alımlarında yapılması gereken masraflar arasında yer alan döner sermaye ücretleri de 2017-2018 yılı için 120 TL olarak belirlenmiştir. Tapu Müdürlüğü söz konusu ücretlerin belirlenmesinde yetkili kurumdur.
Alıcı veya satıcının anlaştığı durumlarda tapu masraflarını ve döner sermaye ücretini sadece alıcı ödeyebilmektedir. Böyle bir durumun varlığı halinde alıcı tapu harcı olarak arsanın satış bedelinin yüzde 4’ünü yani binde 40’nı ödemekle yükümlüdür.

Değer artış kazancı nedir?

Arsayı satın alan kişi, beş yıl dolmadan arsayı başka birine satarsa bu işlemden ötürü değer artış kazancı vergisi ödemek zorundadır. Bu durumda bazı özel kriterlere göre vergi zorunluluğu durumu belirlenmektedir. Satıştan elde edilen gelir, değer artış kazanç vergisi için belirleyici faktör olmaktadır.
Kişilerin öncelikli olarak beyanname vermeleri gerekmektedir. Arsanın alımı ve satımı arasındaki süre 5 yıldan fazlaysa, söz konusu vergiden muaf olunmaktadır.
Arsa alırken hangi vergiler ödenir? ile ilgili olarak vergilerin Maliye Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ya da alım işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenmesi gerektiğini de belirtelim.
kaynak Hurriyet emlak

Arsa alırken hangi işlemler yapılır

Siz de bir arsa sahibi olmak istiyor musunuz? Yatırım amaçlı ya da kullanım amaçlı bir arsa satın alacaksanız her prosedür gibi arsa alım aşamasında da birkaç adım bulunuyor. Bu adımları kontrollü bir şekilde uygulamanız sonrasında artık siz de arsa sahibi olabilirsiniz. İşte o adımlar!

İlk adım belediye rayiç bedeli belgesini almanız gerekecek!

Belediye rayiç belgesi olarak bilinen belge nedir? Nereden alınır ve nereye verilecektir. Arsa alırken hangi işlemler yapılır konusunda ilk olarak bu belgeyi temin etmeniz gerekir. Alıcı ya da satıcı tarafından tapu fotokopisi ile arsanın bulunduğu belediyeye başvurulması gerekir.
Alıcı ya da satıcının birlikte gitme zorunluluğu bulunmaz. İki kişi de ayrı zamanlarda gidebilir. Belediye rayiç belgesi için belediyede bulunan yetkili kişi; arsanın ada parsel numarası ve tapuya kayıtlı olan isim bilgisine göre arsa bilgilerine ulaşacaktır.
Bilgilere ulaşım sağlayan belediye personeli; belediye rayiç bedelini gösteren belgeyi, bu belgeyi isteyen kişiye verir.
Alınan belediye rayiç bedeli belgesi arsanın alım ya da satım yapılacağı gün içerisinde tapuya verilmek üzere saklanır.

Arsa alım ya da satım işlemlerinde nüfus cüzdanı ve resim unutmamalısınız!

Bir arsa almak ya da satmak istiyorsanız; alıcı ya da satıcı olarak notere gitmeniz durumunda nüfus cüzdanınızı yanınızda getirmeniz önemlidir. TC kimlik numarası içeren nüfus cüzdanınızın hem aslı hem de fotokopisi olmak zorundadır.
Kimlik fotokopisi dışında; arsa satıcısı için 1 adet ve arsa alıcısı için 2 adet resimler olmak zorundadır. Verilecek olan resimler daha önce herhangi bir yerde kullanılmamış olmalı; yani üzerinde herhangi bir yırtık ya da damga gösteren ibareler bulunmamalıdır. Resmi kuruma verecek olduğunuz resim kesinlikle fotokopi olmamalıdır.

Arsanın vergi borcu yoktur yazısı!

Arsa alırken hangi işlemler yapılır; borcu yoktur yazısı alacak olduğunuz arsanın bağlı olduğu belgeden temin edilecektir. Borcu yoktur yazının mutlaka bulunması gerekir.
Alacak olduğunuz arsanın daha önceki zamanlara ait bir borcunun bulunmaması gerekir. Eğer arsa borcu çıkarsa; ilk olarak bu borcun ödenmesi gerekir. Arsa alım satım aşamasından önce bu borçlar mutlaka kontrol edilmelidir.
Tapu işlemlerinin başlamasından önce borçlar satışı yapacak kişiye iletilmeli, pazarlıkla anlaşılmış olan son fiyat ne kadar ise; belirlenen bu fiyat üzerinden çift taraflı bir anlaşma sağlanarak en son fiyat belirlenmelidir.

Arsanın tapu aslı ya da fotokopisi

Arsa alım satım işlemi başlamadan önce ve notere gidilmeden önce tapunun aslı, eğer elinizde aslı bulunmuyor ise; fotokopisi önceden hazır olarak bulunmak zorundadır.

Deprem sigortası yaptırılmalıdır!

Tapu alım satım işleminin yapılması için deprem sigortasının yaptırılması gerekir. Alıcı 1 gün öncesinde satın alacağı arsa üzerinde deprem sigortasını dilediği bir sigorta şirketi ile anlaşıp yaptırmalıdır.
kaynak hurriyet emlak

17 Şubat 2019 Pazar

Tapunuz Kaybolursa Ne Yapacaksınız?


Tapunuz Kaybolursa Ne Yapacaksınız?
Artık tapunuzu kaybettim diye üzülmeyin! Çünkü 4,90 TL bir bedelle yenisini çıkartabilmeniz ve örneğini alabilmeniz mümkün. Yapmak gereken, ilgili kişinin nüfus cüzdanı ile ilgili tapu dairesine başvuruda bulunması.
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün üzerine kurulan kat mülkiyeti hakkına sahip olan kişiyi gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilen ve aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli olan resmi belgeye ‘tapu’ denildiğini belirterek buna ‘tapu senedi’ de denildiğini söyledi.
Hakan Erilkun, tapu senedini büyük bir özenle sakladığımızı hatta bazen fotokopisini bile vermekten kaçındığımızı vurgulayarak kaybettiğimizde ya da başka birinin eline geçtiğinde hiçbir hükmü olmadığının altını çizdi. Bir gayrimenkulün satışının yalnızca tapu dairesinde yapıldığını ve mutlaka gayrimenkul sahibinin istemi ile işlem başlatılabildiğini belirten Hakan Erilkun, “yani sizin vekaletiniz veya başvurunuz olmadan tapu dairelerinde hiçbir işlem yapılamaz” dedi.
VEKALETNAME VARSA  VEKİL TAPU SENEDİNİ ALABİLİYOR
Tapunun ciddi bir iş olduğu için ilgilisi olmadan başka bir kişinin tapusunu almanızın mümkün olamayacağını söyleyen Hakan Erilkun, ancak noterden verilmiş vekaletname varsa vekilin tapu senedini alabileceğini belirtti. Hakan Erilkun şöyle devam etti:
“Başka bir yerde yapılan işlemler taraflar arasında borç alacak ilişkisidir. Tapu daireleri için geçerliliği yoktur. Tapu sicil müdürlükleri, taşınmaz mallara ilişkin akit ve tescil işlemlerini yapmak, tapu sicilini düzenli ve sağlıklı bir şekilde tutulmasını sağlamakla görevlidir. Bu sicillerin tutulmasından doğabilecek bütün zararlardan, Türk Medeni Kanunun 1007. maddesi uyarınca devlet kusursuz sorumludur. Devlet, zararın doğmasında kusurlu bulunan memura rücu eder.”
E-DEVLET SİTEMİ İLE TAPULARINIZ GÖRÜLEBİLİYOR
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, E-devlet sistemiyle tapuların görülebildiğine dikkat çekerek, “www.turkiye.gov.tr   adresinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü linkinden, mevcut olan tapu bilgilerinizi görüntüleyebilir ve tapuda söz konusu mal varlığı üzerinde herhangi bir kısıtlamanın olup olmadığını  görebilirsiniz” dedi.
 kaynak milliyet gazetesi

12 Şubat 2019 Salı

Yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılmalı?

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımı 5 milyar doları buldu. Sadece 2016 Ocak ayında 1.462 konut satın alan yabancıların yıl boyunca Türkiye’de konut edinmelerinin artarak devam etmesi bekleniyor.

Yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılmalı?

Türkiye’de gayrimenkul sahibi olmak isteyen yabancılar en çok İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın’ı tercih ediyor. Yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde gayrimenkul ilgisi arttıkça, gayrimenkul danışmanları da bu alanda kendini geliştiriyor. Peki yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılmalı?

Yabancıya emlak satışıyla ilgili 7 soru-7 cevap
Yabancılara sorunsuz emlak satışı yapabilmek, konuyla ilgili bilgilere sahip olunduğunda hiç de zor değil. İşte 7 soruda yabancılara emlak satışında bilinmesi gerekenler…
1) Türkiye’de hangi ülke vatandaşları taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor? 
Yabancıların ülkemizde gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmıyor. Hangi ülke vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul alabileceğiyle ilgili bilgi alınabilecek merciler T.C. büyükelçilikleri ve konsoloslukları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü…
2) Gayrimenkulde yabancılara getirilen yasal sınırlamalar var mı?
• Yabancı uyruklu bir kişi, Türkiye’de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.
• Yabancılar, gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebiliyor.
• Yabancıların askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve izin almadıkça kiralama mümkün değil.
3) Yabancı alıcı bir arsa aldığında ne yapmak gerekir?
Yabancılar arsa, tarla gibi yapısı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi en fazla iki yılda ilgili bakanlığa onay almak için sunması gerekiyor.
4) Yabancıya taşınmaz mülkiyeti devri nerede yaptırılır?
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgilere göre, ülkemizde yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olabiliyor.
5) Türkiye’de emlak satın alan bir yabancının tapu işlemleri ne kadar sürüyor?
Gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ila iki ay arası bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor.
6) Yabancılar gayrimenkul sahibi olurken tapuda hangi işlemleri yapmalı?
Tapu işlemleri, gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu Müdürlüğü’ne ön başvurusuyla başlıyor. Başvuru numarasının alınmasıyla birlikte tapu işlemleri için yabancılara ait bulundurulması gereken belgeler şunlar:
• Taşınmazın tapu senedi belgesi.
• Kimlik belgesi veya pasaport. Gerekli görüldüğünde pasaportun yeminli tercüman tarafından tercümesi istenebiliyor.
• Satıcının bir, alıcının iki adet fotoğrafı. Fotoğrafların son altı ay içinde çekilmesi ve boyutlarının 6×4 cm olması gerekiyor.
• İlgili belediyeden alınan emlak rayiç değeri belgesi.
• Binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi.
7) Yabancılar için tapu ödemeleri nasıl belirleniyor?
Tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2’si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor.

Gayrimenkul Satış Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır

Gayrimenkul satış sözleşmesi, gayrimenkul alım satım işlemlerinde, alıcı ve satıcı arasında düzenlenerek imzalanan bir tür belgedir. Bu sözleşme ile mülkün satışı teminat altına alınmış olur. Sözleşme yapmak, ileride alım satım konusunda çıkabilecek sorunların önlenmesi için çok önemlidir. Bu nedenle gayrimenkul satış sözleşmesi belli bir taslağa göre hazırlanmalı ve noter huzurunda taraflarca imzalanmalıdır.

Gayrimenkul Satış Sözleşmesinde Bulunması Gereken Maddeler

  1. Taraflar

Sözleşmenin ilk başında taraflar hakkında bilgilerin yer alması gerekir. Burada satıcı ve alıcının kimliğinde bulunan isim ve soy isimleri yer alır. Ayrıca mutlaka her iki tarafın da adreslerine yer verilmelidir.
  1. Sözleşmenin Konusu

İkinci maddede ise sözleşmenin konusunun yer alması gerekir. Burada satılacak olan yerin il, ilçe, köy, pafta, ada, parsel ve metrekare cinsinden yüzölçümü bilgileri açık bir şekilde belirtilir ve satış işlemi olduğu bilgisi verilir. Burada ayrıca satışı yapılacak olan gayrimenkulün kimin üzerine kayıtlı ve tescilli olduğu bilgilerinin de yer alması gerekir.
  1. Gayrimenkulün Satış Bilgisi ve Ödeme Planı

    • Toplam satış bedeli
    • Ödemenin nasıl yapılacağı (peşin, taksitle ya da bir kısmı peşin bir kısmı taksitle olacak şekilde tüm detayları yazılır)
    • Taksitle ödenecekse gecikme faizi
    • Belirlenen şekilde ödeme yapılmadığı zaman uygulanacak olan faiz
  2. Tapu devri

    • Belirlenen satış bedelinin üstte belirtildiği şekilde gayrimenkul mülkiyetinin resmi
    • Gayrimenkulün üzerinde herhangi bir haciz ve ipotek olmadığına dair kanıt
  3. Sözleşmenin devredilmesi

Bu bölümde de gayrimenkul satış sözleşmesi örneğine göre sözleşmeye uyulacağı ve üçüncü kişilere devredilmeyeceği ile ilgili bilgi verilmesi gerekir.
  1. Sözleşmenin feshi

Satıcının, alıcının sözleşmeye uymaması ve ödemeleri belirtilen şekilde yapmaması durumunda sözleşmeyi feshetme hakkı bulunmaktadır.
  1. Harç ve masraflar

Bu bölümde ise tapu masraflarının tüm vergi ve harç gibi masraflarının hangi taraf tarafından ödeneceği hakkında bilgi verilmelidir. Burada verilen bilgiye göre hangi tarafın ismi yer alıyorsa ödemelerin de onun tarafından yapılması çok önemlidir.
  1. Sözleşmenin tapuya şerh edilmesi

  2. Tebligat adresleri

Tarafların ilk maddede adreslerini açık bir şekilde yazmaları gerektiğinden söz etmiştik. Bu maddede de tebligat adresi olarak o adreslerin kabul edildiği belirtilmektedir. Eğer adres değişikliği olursa ve taraflar bunu yazılı olarak bildirmezse sözleşmede belirtilen adreslere tebligat yapılması da kabul edilmiş sayılır.
  1. İhtilafların çözümü

Son olarak doğacak ihtilafların hangi mahkeme ve icra daireleri tarafından takip edileceği bilgileri yer alır. Gayrimenkul satış sözleşmesi örneğinin en son bölümünde ise tarih ve imzaların yer alması gerekmektedir.
kaynak hurriyet emlak

8 Şubat 2019 Cuma

Yabancılara emlak satışında bilinmesi gerekenler…

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımı 5 milyar doları buldu. Sadece 2016 Ocak ayında 1.462 konut satın alan yabancıların yıl boyunca Türkiye’de konut edinmelerinin artarak devam etmesi bekleniyor. 

 Yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılmalı?
Türkiye’de gayrimenkul sahibi olmak isteyen yabancılar en çok İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın’ı tercih ediyor. Yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde gayrimenkul ilgisi arttıkça, gayrimenkul danışmanları da bu alanda kendini geliştiriyor. Peki yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılmalı?
Yabancıya emlak satışıyla ilgili 7 soru-7 cevap
Yabancılara sorunsuz emlak satışı yapabilmek, konuyla ilgili bilgilere sahip olunduğunda hiç de zor değil. İşte 7 soruda yabancılara emlak satışında bilinmesi gerekenler…

1) Türkiye’de hangi ülke vatandaşları taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor? 
Yabancıların ülkemizde gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmıyor. Hangi ülke vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul alabileceğiyle ilgili bilgi alınabilecek merciler T.C. büyükelçilikleri ve konsoloslukları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü…

2) Gayrimenkulde yabancılara getirilen yasal sınırlamalar var mı?
• Yabancı uyruklu bir kişi, Türkiye’de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.
• Yabancılar, gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebiliyor.
• Yabancıların askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve izin almadıkça kiralama mümkün değil.
3) Yabancı alıcı bir arsa aldığında ne yapmak gerekir?
Yabancılar arsa, tarla gibi yapısı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi en fazla iki yılda ilgili bakanlığa onay almak için sunması gerekiyor.

4) Yabancıya taşınmaz mülkiyeti devri nerede yaptırılır?
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgilere göre, ülkemizde yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olabiliyor.

5) Türkiye’de emlak satın alan bir yabancının tapu işlemleri ne kadar sürüyor?
Gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ila iki ay arası bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor.

6) Yabancılar gayrimenkul sahibi olurken tapuda hangi işlemleri yapmalı?
Tapu işlemleri, gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu Müdürlüğü’ne ön başvurusuyla başlıyor. Başvuru numarasının alınmasıyla birlikte tapu işlemleri için yabancılara ait bulundurulması gereken belgeler şunlar:
• Taşınmazın tapu senedi belgesi.
• Kimlik belgesi veya pasaport. Gerekli görüldüğünde pasaportun yeminli tercüman tarafından tercümesi istenebiliyor.
• Satıcının bir, alıcının iki adet fotoğrafı. Fotoğrafların son altı ay içinde çekilmesi ve boyutlarının 6×4 cm olması gerekiyor.
• İlgili belediyeden alınan emlak rayiç değeri belgesi.
• Binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi.

7) Yabancılar için tapu ödemeleri nasıl belirleniyor?
Tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2’si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor.
kaynak zingat

25 Ocak 2019 Cuma

Zamana meydan okuyan emlak klişeleri!

Her sektörde olduğu gibi emlak sektörünün de kendi klişeleri var. Ev satmak ya da almak isteyenlerden sıklıkla duyduğumuz klişeler, zamana da meydan okuyor. Sektör her gün gelişir ve değişirken, bu klişeler daima aynı kalıyor.
İşte emlak sektöründe sıklıkla duymaya alıştığımız klişeler…
“Gayrimenkul danışmanına ihtiyacım yok”
Bu cümle tam bir klişe! Oysa gayrimenkul danışmanı evinizin satış değerini belirler, sizin için profesyonel bir ilan hazırlar ve portföyünde evinize uygun olan müşterilerle sizi buluşturur. Ayrıca potansiyel müşterilerin randevularını düzenleme ve ev gezdirme gibi işleriyle uğraşır. Diğer yandan ev satın almak istiyorsanız sokak sokak ev aramaktan sizi kurtararak, beklentilerinize uygun evi kolayca bulmanızı sağlar.
Kısacası gayrimenkul danışmanıyla çalışmak her zaman kazandırır.
 “Benim evimin fiyatı daha yüksek”
Emlak sektöründe en çok karşılaşılan klişelerden biri de “Evimin fiyatı daha yüksek olmalı…” Evini satmak isteyenler her zaman evinin en iyisi olduğunu ve evinin fiyatının olması gerektiğinden daha yüksek değerde olduğunu düşünür. Ancak gayrimenkul danışmanınız her zaman evinizin lokasyonu ve özelliklerine göre doğru fiyatı belirler. İsterseniz 
 “Bir iki hafta içinde satılır”
Evini satmak isteyenlerin en büyük beklentilerinden biri de evinin en kısa süre içerisinde satılması… Gayrimenkul danışmanı, evinizin mümkün olduğunca çabuk satılabilmesi için mücadele edecektir. Ancak ülkede yaşanan ekonomik ve politik dengeler, sektördeki sıkıntılar gibi birçok etken konut satışlarını etkiler. Bu sebeple evinizin doğru fiyata ve doğru kişiye satılmasını istiyorsanız zaman konusunda sabırlı olmanız gerekiyor.
“Tamirata ihtiyacı yok”
İkinci el ev satmak isteyenler mümkün olduğunca masraf yapmadan evini satmak ister. Ancak evinizi satarken empati kurarak potansiyel bir alıcı gibi düşünün. Evde tamirat gereken yerleri yaptırarak, evinizi daha iyi pazarlayabilir ve daha çabuk satılmasını sağlayabilirsiniz.
“Pazarlıkla yarı fiyatına satın alabiliriz”
Söz konusu bilgisayar ya da cep telefonu olduğunda farklı e-ticaret sitelerinden indirimleri takip ederek, yarı fiyatına ürün almanız mümkün. Ancak gayrimenkul sektörünün dinamikleri farklı…
Hayat boyunca yaşayacağınız evi satın alırken, fiyatının yarıya inmesini beklemeniz hayalden öteye geçmez. Her satışta “son fiyat” geçerli olsa da bu satış fiyatının yarısı olmuyor maalesef. Diğer yandan beğendiğiniz evi bir sene sonra yarı fiyatına satın alabileceğinizi düşünüyorsanız da yanılıyorsunuz. Aksine o bölgede yeni yatırımlar varsa konutun fiyatı düşmez, artar. 
kaynak zingat

Yeni projelerden ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Yeni bir projeden ev alırken dikkat etmemiz gereken pek çok nokta bulunuyor. Ev almadan önce kendi ihtiyaçlarınızı kesin olarak belirlemelisiniz. İş ve okula yakınlığını, evin cephesini ve ödeme seçeneklerini göz önünde bulundurmalısınız.

Lokasyona karar verin

İstanbul trafik
Evi, uzun vadeli bir yatırım aracı olarak satın almıyorsanız lokasyonu iyice araştırmanız gerekiyor. İş yerinize veya okulunuza, varsa eşinizin işine ve çocuğunuzun okuluna yakın bir yerden ev almalısınız. Öncelikle size uygun lokasyondaki tüm yeni projeleri listeleyerek ilk elemeyi yapabilirsiniz. Ancak lokasyonun yalnızca işyerine ve okula yakın olması yeterli değil. Huzurlu bir yaşam için iyi bir muhit seçmelisiniz.

İnşaat firmasını araştırın

Yeni projeleri lokasyona göre eledikten sonra inşaat firmalarını araştırmaya başlayabilirsiniz. Sizin için en uygun olan projeleri hangi inşaat firmasının yaptığını, bu firmanın geçmiş yıllardaki işlerini ve gelecek dönemdeki projelerini araştırmanızda fayda var. Özellikle projeler için verilen teslim tarihlerini ve ev sahiplerine anahtarların teslim edildiği tarihleri karşılaştırmayı ihmal etmeyin.

Oda sayısı ve metrekare büyüklüğü

Salon
Satın alacağınız evin oda sayısı ve metrekare büyüklüğü de en az lokasyon kadar önemli. Kalabalık bir aileyseniz 3 ve daha fazla odaya sahip olan evler sizin için daha uygun olacaktır. Ancak tek başınıza yaşıyorsanız küçük evlere yönelmeniz hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Ödeme planına dikkat edin

Konut projesinden ev alırken ödeme planlarını inceleyin ve ileride zorluk yaşamamak adına kendi bütçenize uygun olan bir planı tercih edin. Konut projesindeki ödeme planları ile bütçeniz uyuşmuyorsa yetkililer ile iletişime geçerek ortak bir yol bulmayı deneyebilirsiniz.

Projedeki sosyal tesisler

Yeni bir konut projesine taşınıyorsanız evin büyüklüğü kadar projede bulunan diğer olanaklar da önem taşıyor. Çocuklu bir aileyseniz sitenin bahçesi, oyun parkı ve sahası olmasına dikkat edin. Kendiniz için spor salonu, yüzme havuzu ve saunası olan projeleri inceleyebilirsiniz. Üstelik İstanbul ve Ankara gibi büyük ve kalabalık şehirlerde yaşıyorsanız otopark sorununu da unutmayın. Projede her daire için yeterli sayıda araç yeri olduğundan emin olun.
kaynak hurriyet gazetesi

İmar Planı Nedir? İmar Planı Çeşitleri Nelerdir?

İmar uygulaması yapılacak yer hakkında detaylı bilgiler veren plan veya haritaya imar planı denir. İmar planının, nüfusu 10 bini geçmiş olan yerleşim yerlerinde yapılması zorunludur. İmar planı ile yoğunluk düzeyi, imar uygulaması, adalar, yollar ve pek çok istatistik raporları oluşturulur. Nüfusu 10 binin altında olan yerlerde ise imar planının yapılıp yapılmayacağına belediye karar verir.

İmar Plan Çeşitleri

Planlar, hiyerarşiye göre sıralanır. Buna göre:
  • Mekansal Strateji Planı ,
  • Çevre Düzeni Planı ,
  • Nazım İmar Planı ,
  • Uygulama İmar Planı

1/1000 Uygulama İmar Planı Nasıl Yapılır?

Nazım imar planı hususlarına göre tasarlanan imar planları, kadastro durumu ve hazır haritalar üzerinde yapılır. Yapıların imar planlarındaki, olması gereken ve istatistiksel olarak belirlenmiş plan çizimleri 1/1000 uygulama olarak adlandırılır.
1/1000 imar planları, tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak yapılır. Nazım imar planı esaslarına göre çizilen imar planlarıdır. Bölgelerin yapı adalarını, yoğunluk ve düzenlerini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını gösterecek şekilde hazırlanan raporlara, 1/1000 uygulama planı deniliyor.
İmar planı yapım aşamaları 3194 Sayılı İmar Kanunu’nda yer alan 8. maddede konu ile ilgili hükümle açıklanır. 1/1000 ölçekli uygulama planlarında bölge planları;
  • Sosyo-ekonomik gelişme eğilimlerini,
  • Yerleşmelerin gelişme potansiyelini,
  • Sektörel hedefleri,
  • Faaliyetlerin ve alt yapıların dağılımını

1/1000 Uygulama Planı İçerikleri Nelerdir?

Belirlemek üzere hazırlanacak bölge planlarını, gerekli gördüğü hallerde Devlet Planlama Teşkilatı yapmaktadır. Yahut belirlenen niteliklerde yaptırmaktadır.
İmar planları oluşturulurken; Nazım imar planı ve uygulama imar planları dahil edilir. Bu iki plan tamam ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluk sağlanarak belediyelerce yapılan planlardır.
Belediye sınırları içerisinde kalan yerlerin, nazım planlar ve uygulama planlarıyla alakalı yapılan planlardır. Yapılan planlar belediye meclisinde onaylanarak yürürlüğe giriyor. Onay tarihinden itibaren bir ay süre ile ilan ediliyor. Belediye başkanlığınca, gerekli prosedürler dahilinde 15 gün içerisinde kesin karar bağlanıyor.
İdarelerin görevleri dahilince belediye başkanlığı, mülki amirlikler yapılan imar planının tamamını ya da bir kısmını kopyalar. Yöntem olarak kitapçıklar halinde de çoğaltarak belirlenen ücret karşılığında isteyenlere verebilmektedir.

Nazım İmar Planları Nasıl Hazırlanır?

1/1000 uygulama imar planı nasıl yapılır sorusu için nazım planlarından bahsetmek gereklidir. Nazım imar planları, 1/1000 planların temelini oluşturur. Onaylı halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olan, varsa bölge ve çevre düzeni planlarına uygun olarak hazırlanan ve arazi parçalarının;
  • Genel kullanış biçimlerini
  • Başlıca bölge tiplerini
  • Bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını
  • Gerektiğinde yapı yoğunluğunu,
  • Çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini
  • Ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü
Gibi hususları göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere 1/2000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen planlardır. Nazım imar planı, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan planlardır.
İmar planları, görevli idare tarafından doğrudan ya da ihale suretiyle yaptırabilir. Aynı zamanda İller Bankası Genel Müdürlüğüne yetki verilmesiyle de yaptırılabilir. Plana Esas Dair Yönetmeliğin 14. Maddesi uyarınca imar planları hazırlanır.

İmar Planında Sosyal Tesis Alanı Nedir?

Yeşil alanlar, parklar, çocuk bahçeleri, oyun alanları, piknik ve eğlence alanları, spor alanları, stadyum ve ibadet alanları imar planında sosyal tesis alanı olarak geçer.
Uygulama imar planı, imar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, yoğunluklarını ve düzenini, yolları ve uygulamayı etkileyen bilgileri detaylarıyla birlikte gösterir. Kadastral durumu da işlenmiştir.
Değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yazar ve aşağıdaki gibidir:
  • Yeşil alanlar: Toplumun faydalanması için yapılmış dinlenme, gezinti, piknik, eğlence ve kıyı alanları, çocuk bahçesi toplamıdır. Metropol ölçekli botanik, fuar, hayvan bahçeleri ile bölgesel parklar yeşil alanların içinde sayılır.
  • Spor ve oyun alanları: Stadyum projesi içerisinde açık ve kapalı otopark, büfe, lokanta gibi ihtiyaçları da karşılayan ticari üniteleri barındırır.
  • Sosyal ve kültürel tesis alanı: Sergi salonu, müze, sinema, tiyatro, kütüphane, kreş, anaokulu, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, bakım evleri, sığınma evleri, rehabilitasyon merkezi gibi yerleri kapsar.
  • İbadet yeri: Dini tesise ait lojman, kütüphane, yurt, gasilhane, şadırvan, tuvalet gibi alanları kapsar.
  • Mezarlık alanı: Mezar yerleri, morg, gasilhane, tuvalet, otopark gibi alanları kapsar.
  • kAYNAK hURRIYET