Gayrimenkul satış sözleşmesi, gayrimenkul alım satım işlemlerinde, alıcı ve satıcı arasında düzenlenerek imzalanan bir tür belgedir. Bu sözleşme ile mülkün satışı teminat altına alınmış olur. Sözleşme yapmak, ileride alım satım konusunda çıkabilecek sorunların önlenmesi için çok önemlidir. Bu nedenle gayrimenkul satış sözleşmesi belli bir taslağa göre hazırlanmalı ve noter huzurunda taraflarca imzalanmalıdır.
Gayrimenkul Satış Sözleşmesinde Bulunması Gereken Maddeler
Taraflar
Sözleşmenin ilk başında taraflar hakkında bilgilerin yer alması gerekir. Burada satıcı ve alıcının kimliğinde bulunan isim ve soy isimleri yer alır. Ayrıca mutlaka her iki tarafın da adreslerine yer verilmelidir.
Sözleşmenin Konusu
İkinci maddede ise sözleşmenin konusunun yer alması gerekir. Burada satılacak olan yerin il, ilçe, köy, pafta, ada, parsel ve metrekare cinsinden yüzölçümü bilgileri açık bir şekilde belirtilir ve satış işlemi olduğu bilgisi verilir. Burada ayrıca satışı yapılacak olan gayrimenkulün kimin üzerine kayıtlı ve tescilli olduğu bilgilerinin de yer alması gerekir.

Gayrimenkulün Satış Bilgisi ve Ödeme Planı
- Toplam satış bedeli
- Ödemenin nasıl yapılacağı (peşin, taksitle ya da bir kısmı peşin bir kısmı taksitle olacak şekilde tüm detayları yazılır)
- Taksitle ödenecekse gecikme faizi
- Belirlenen şekilde ödeme yapılmadığı zaman uygulanacak olan faiz
Tapu devri
- Belirlenen satış bedelinin üstte belirtildiği şekilde gayrimenkul mülkiyetinin resmi
- Gayrimenkulün üzerinde herhangi bir haciz ve ipotek olmadığına dair kanıt
Sözleşmenin devredilmesi
Bu bölümde de gayrimenkul satış sözleşmesi örneğine göre sözleşmeye uyulacağı ve üçüncü kişilere devredilmeyeceği ile ilgili bilgi verilmesi gerekir.
Sözleşmenin feshi
Satıcının, alıcının sözleşmeye uymaması ve ödemeleri belirtilen şekilde yapmaması durumunda sözleşmeyi feshetme hakkı bulunmaktadır.
Harç ve masraflar
Bu bölümde ise tapu masraflarının tüm vergi ve harç gibi masraflarının hangi taraf tarafından ödeneceği hakkında bilgi verilmelidir. Burada verilen bilgiye göre hangi tarafın ismi yer alıyorsa ödemelerin de onun tarafından yapılması çok önemlidir.
Sözleşmenin tapuya şerh edilmesi
Tebligat adresleri
Tarafların ilk maddede adreslerini açık bir şekilde yazmaları gerektiğinden söz etmiştik. Bu maddede de tebligat adresi olarak o adreslerin kabul edildiği belirtilmektedir. Eğer adres değişikliği olursa ve taraflar bunu yazılı olarak bildirmezse sözleşmede belirtilen adreslere tebligat yapılması da kabul edilmiş sayılır.
İhtilafların çözümü
Son olarak doğacak ihtilafların hangi mahkeme ve icra daireleri tarafından takip edileceği bilgileri yer alır. Gayrimenkul satış sözleşmesi örneğinin en son bölümünde ise tarih ve imzaların yer alması gerekmektedir.
kaynak hurriyet emlak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder