28 Şubat 2019 Perşembe

Arsa alırken hangi vergiler ödenir?

Arsa ve her türlü gayrimenkul alımında tapu dairesine ödenecek olan bir takım vergiler bulunmaktadır. Yazımızda arsa alırken hangi vergilerin ödenmesi gerektiğine dair bir genelleme kaleme alacağız.

Arsa vergisi nedir?

Türkiye’de yer alan tüm arsalar için belirli bir vergi ödemesi yapılmalıdır. Arsa olarak nitelendirilebilecek olan araziler belediye tarafından belirlenirler. Söz konusu arazi parsellenmiş ve belediye sınırları içerisinde yer alıyorsa bu alan arsa statüsünde yer almaktadır. Eğer arsa statüsündeki bir arazi satın alınacaksa arsa vergisi verilmelidir.

Arsa için tapu harcı ödenmeli

Arsa satın alırken ödenecek vergiler arasında en önemlisi tapu harcıdır. Arsa almayı düşünenler tapu dairesine tapu harcının ödemesini yapmakla mükelleftirler.
Tapu harcı hem arsayı devreden hem de devralan için ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Yasalara göre arsanın devir bedelinin binde 20’si ödenmesi gereken tapu harcının miktarıdır. (yüzde 2)

2018 arsa tapu harcı nasıl hesaplanır?

Tapu harcı, halk arasında yaygın olarak “Tapu masrafı” olarak da bilinmektedir. 2017-2018 yılında mevzuatta değişiklik yapılmadan önce tapu harcı toplam devir bedelinin binde 33’üne denk geliyordu. Arsanın alıcısı ve satıcısı bu miktarı bölüşüyorlardı.
2017-2018 mevzuat değişikliği sonrasında ise hem alıcının hem satıcının ödemesi gereken tapu harcı oranı binde 20 olmuştur.
Döner sermaye masrafları ilgili oranın dışında tutulmaktadır. Tapu harçları her sene sabit şekilde yükseliş göstermez oran bir değişiklik yapılmadığı sürece aynı kalmaktadır.

Arsa alımından 1 yıl sonra emlak vergisi yükümlülüğü başlar

Emlak vergisi, söz konusu arsayı satan alan kişi için satın alma tarihinden bir yıl sonra ödenmeye başlamalıdır. 2018 yılında arsayı alan mükellef, 2019 yılında arsa vergisi zorunluluğuna tabi tutulmaktadır.

Arsa kiraya verilirse kira gelir vergisi ödenmelidir

Arsayı satın alan mükellef onu kiraya verdiğinde aldığı kira gelirine oranla kira gelir vergisi ödemesine tabi tutulmaktadır.

Tapu işlemleri için döner sermaye ücretleri ne kadardır?

Arsa alımlarında yapılması gereken masraflar arasında yer alan döner sermaye ücretleri de 2017-2018 yılı için 120 TL olarak belirlenmiştir. Tapu Müdürlüğü söz konusu ücretlerin belirlenmesinde yetkili kurumdur.
Alıcı veya satıcının anlaştığı durumlarda tapu masraflarını ve döner sermaye ücretini sadece alıcı ödeyebilmektedir. Böyle bir durumun varlığı halinde alıcı tapu harcı olarak arsanın satış bedelinin yüzde 4’ünü yani binde 40’nı ödemekle yükümlüdür.

Değer artış kazancı nedir?

Arsayı satın alan kişi, beş yıl dolmadan arsayı başka birine satarsa bu işlemden ötürü değer artış kazancı vergisi ödemek zorundadır. Bu durumda bazı özel kriterlere göre vergi zorunluluğu durumu belirlenmektedir. Satıştan elde edilen gelir, değer artış kazanç vergisi için belirleyici faktör olmaktadır.
Kişilerin öncelikli olarak beyanname vermeleri gerekmektedir. Arsanın alımı ve satımı arasındaki süre 5 yıldan fazlaysa, söz konusu vergiden muaf olunmaktadır.
Arsa alırken hangi vergiler ödenir? ile ilgili olarak vergilerin Maliye Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ya da alım işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenmesi gerektiğini de belirtelim.
kaynak Hurriyet emlak

Arsa alırken hangi işlemler yapılır

Siz de bir arsa sahibi olmak istiyor musunuz? Yatırım amaçlı ya da kullanım amaçlı bir arsa satın alacaksanız her prosedür gibi arsa alım aşamasında da birkaç adım bulunuyor. Bu adımları kontrollü bir şekilde uygulamanız sonrasında artık siz de arsa sahibi olabilirsiniz. İşte o adımlar!

İlk adım belediye rayiç bedeli belgesini almanız gerekecek!

Belediye rayiç belgesi olarak bilinen belge nedir? Nereden alınır ve nereye verilecektir. Arsa alırken hangi işlemler yapılır konusunda ilk olarak bu belgeyi temin etmeniz gerekir. Alıcı ya da satıcı tarafından tapu fotokopisi ile arsanın bulunduğu belediyeye başvurulması gerekir.
Alıcı ya da satıcının birlikte gitme zorunluluğu bulunmaz. İki kişi de ayrı zamanlarda gidebilir. Belediye rayiç belgesi için belediyede bulunan yetkili kişi; arsanın ada parsel numarası ve tapuya kayıtlı olan isim bilgisine göre arsa bilgilerine ulaşacaktır.
Bilgilere ulaşım sağlayan belediye personeli; belediye rayiç bedelini gösteren belgeyi, bu belgeyi isteyen kişiye verir.
Alınan belediye rayiç bedeli belgesi arsanın alım ya da satım yapılacağı gün içerisinde tapuya verilmek üzere saklanır.

Arsa alım ya da satım işlemlerinde nüfus cüzdanı ve resim unutmamalısınız!

Bir arsa almak ya da satmak istiyorsanız; alıcı ya da satıcı olarak notere gitmeniz durumunda nüfus cüzdanınızı yanınızda getirmeniz önemlidir. TC kimlik numarası içeren nüfus cüzdanınızın hem aslı hem de fotokopisi olmak zorundadır.
Kimlik fotokopisi dışında; arsa satıcısı için 1 adet ve arsa alıcısı için 2 adet resimler olmak zorundadır. Verilecek olan resimler daha önce herhangi bir yerde kullanılmamış olmalı; yani üzerinde herhangi bir yırtık ya da damga gösteren ibareler bulunmamalıdır. Resmi kuruma verecek olduğunuz resim kesinlikle fotokopi olmamalıdır.

Arsanın vergi borcu yoktur yazısı!

Arsa alırken hangi işlemler yapılır; borcu yoktur yazısı alacak olduğunuz arsanın bağlı olduğu belgeden temin edilecektir. Borcu yoktur yazının mutlaka bulunması gerekir.
Alacak olduğunuz arsanın daha önceki zamanlara ait bir borcunun bulunmaması gerekir. Eğer arsa borcu çıkarsa; ilk olarak bu borcun ödenmesi gerekir. Arsa alım satım aşamasından önce bu borçlar mutlaka kontrol edilmelidir.
Tapu işlemlerinin başlamasından önce borçlar satışı yapacak kişiye iletilmeli, pazarlıkla anlaşılmış olan son fiyat ne kadar ise; belirlenen bu fiyat üzerinden çift taraflı bir anlaşma sağlanarak en son fiyat belirlenmelidir.

Arsanın tapu aslı ya da fotokopisi

Arsa alım satım işlemi başlamadan önce ve notere gidilmeden önce tapunun aslı, eğer elinizde aslı bulunmuyor ise; fotokopisi önceden hazır olarak bulunmak zorundadır.

Deprem sigortası yaptırılmalıdır!

Tapu alım satım işleminin yapılması için deprem sigortasının yaptırılması gerekir. Alıcı 1 gün öncesinde satın alacağı arsa üzerinde deprem sigortasını dilediği bir sigorta şirketi ile anlaşıp yaptırmalıdır.
kaynak hurriyet emlak

17 Şubat 2019 Pazar

Tapunuz Kaybolursa Ne Yapacaksınız?


Tapunuz Kaybolursa Ne Yapacaksınız?
Artık tapunuzu kaybettim diye üzülmeyin! Çünkü 4,90 TL bir bedelle yenisini çıkartabilmeniz ve örneğini alabilmeniz mümkün. Yapmak gereken, ilgili kişinin nüfus cüzdanı ile ilgili tapu dairesine başvuruda bulunması.
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün üzerine kurulan kat mülkiyeti hakkına sahip olan kişiyi gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilen ve aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli olan resmi belgeye ‘tapu’ denildiğini belirterek buna ‘tapu senedi’ de denildiğini söyledi.
Hakan Erilkun, tapu senedini büyük bir özenle sakladığımızı hatta bazen fotokopisini bile vermekten kaçındığımızı vurgulayarak kaybettiğimizde ya da başka birinin eline geçtiğinde hiçbir hükmü olmadığının altını çizdi. Bir gayrimenkulün satışının yalnızca tapu dairesinde yapıldığını ve mutlaka gayrimenkul sahibinin istemi ile işlem başlatılabildiğini belirten Hakan Erilkun, “yani sizin vekaletiniz veya başvurunuz olmadan tapu dairelerinde hiçbir işlem yapılamaz” dedi.
VEKALETNAME VARSA  VEKİL TAPU SENEDİNİ ALABİLİYOR
Tapunun ciddi bir iş olduğu için ilgilisi olmadan başka bir kişinin tapusunu almanızın mümkün olamayacağını söyleyen Hakan Erilkun, ancak noterden verilmiş vekaletname varsa vekilin tapu senedini alabileceğini belirtti. Hakan Erilkun şöyle devam etti:
“Başka bir yerde yapılan işlemler taraflar arasında borç alacak ilişkisidir. Tapu daireleri için geçerliliği yoktur. Tapu sicil müdürlükleri, taşınmaz mallara ilişkin akit ve tescil işlemlerini yapmak, tapu sicilini düzenli ve sağlıklı bir şekilde tutulmasını sağlamakla görevlidir. Bu sicillerin tutulmasından doğabilecek bütün zararlardan, Türk Medeni Kanunun 1007. maddesi uyarınca devlet kusursuz sorumludur. Devlet, zararın doğmasında kusurlu bulunan memura rücu eder.”
E-DEVLET SİTEMİ İLE TAPULARINIZ GÖRÜLEBİLİYOR
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, E-devlet sistemiyle tapuların görülebildiğine dikkat çekerek, “www.turkiye.gov.tr   adresinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü linkinden, mevcut olan tapu bilgilerinizi görüntüleyebilir ve tapuda söz konusu mal varlığı üzerinde herhangi bir kısıtlamanın olup olmadığını  görebilirsiniz” dedi.
 kaynak milliyet gazetesi

12 Şubat 2019 Salı

Yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılmalı?

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımı 5 milyar doları buldu. Sadece 2016 Ocak ayında 1.462 konut satın alan yabancıların yıl boyunca Türkiye’de konut edinmelerinin artarak devam etmesi bekleniyor.

Yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılmalı?

Türkiye’de gayrimenkul sahibi olmak isteyen yabancılar en çok İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın’ı tercih ediyor. Yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde gayrimenkul ilgisi arttıkça, gayrimenkul danışmanları da bu alanda kendini geliştiriyor. Peki yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılmalı?

Yabancıya emlak satışıyla ilgili 7 soru-7 cevap
Yabancılara sorunsuz emlak satışı yapabilmek, konuyla ilgili bilgilere sahip olunduğunda hiç de zor değil. İşte 7 soruda yabancılara emlak satışında bilinmesi gerekenler…
1) Türkiye’de hangi ülke vatandaşları taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor? 
Yabancıların ülkemizde gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmıyor. Hangi ülke vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul alabileceğiyle ilgili bilgi alınabilecek merciler T.C. büyükelçilikleri ve konsoloslukları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü…
2) Gayrimenkulde yabancılara getirilen yasal sınırlamalar var mı?
• Yabancı uyruklu bir kişi, Türkiye’de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.
• Yabancılar, gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebiliyor.
• Yabancıların askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve izin almadıkça kiralama mümkün değil.
3) Yabancı alıcı bir arsa aldığında ne yapmak gerekir?
Yabancılar arsa, tarla gibi yapısı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi en fazla iki yılda ilgili bakanlığa onay almak için sunması gerekiyor.
4) Yabancıya taşınmaz mülkiyeti devri nerede yaptırılır?
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgilere göre, ülkemizde yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olabiliyor.
5) Türkiye’de emlak satın alan bir yabancının tapu işlemleri ne kadar sürüyor?
Gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ila iki ay arası bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor.
6) Yabancılar gayrimenkul sahibi olurken tapuda hangi işlemleri yapmalı?
Tapu işlemleri, gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu Müdürlüğü’ne ön başvurusuyla başlıyor. Başvuru numarasının alınmasıyla birlikte tapu işlemleri için yabancılara ait bulundurulması gereken belgeler şunlar:
• Taşınmazın tapu senedi belgesi.
• Kimlik belgesi veya pasaport. Gerekli görüldüğünde pasaportun yeminli tercüman tarafından tercümesi istenebiliyor.
• Satıcının bir, alıcının iki adet fotoğrafı. Fotoğrafların son altı ay içinde çekilmesi ve boyutlarının 6×4 cm olması gerekiyor.
• İlgili belediyeden alınan emlak rayiç değeri belgesi.
• Binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi.
7) Yabancılar için tapu ödemeleri nasıl belirleniyor?
Tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2’si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor.

Gayrimenkul Satış Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır

Gayrimenkul satış sözleşmesi, gayrimenkul alım satım işlemlerinde, alıcı ve satıcı arasında düzenlenerek imzalanan bir tür belgedir. Bu sözleşme ile mülkün satışı teminat altına alınmış olur. Sözleşme yapmak, ileride alım satım konusunda çıkabilecek sorunların önlenmesi için çok önemlidir. Bu nedenle gayrimenkul satış sözleşmesi belli bir taslağa göre hazırlanmalı ve noter huzurunda taraflarca imzalanmalıdır.

Gayrimenkul Satış Sözleşmesinde Bulunması Gereken Maddeler

  1. Taraflar

Sözleşmenin ilk başında taraflar hakkında bilgilerin yer alması gerekir. Burada satıcı ve alıcının kimliğinde bulunan isim ve soy isimleri yer alır. Ayrıca mutlaka her iki tarafın da adreslerine yer verilmelidir.
  1. Sözleşmenin Konusu

İkinci maddede ise sözleşmenin konusunun yer alması gerekir. Burada satılacak olan yerin il, ilçe, köy, pafta, ada, parsel ve metrekare cinsinden yüzölçümü bilgileri açık bir şekilde belirtilir ve satış işlemi olduğu bilgisi verilir. Burada ayrıca satışı yapılacak olan gayrimenkulün kimin üzerine kayıtlı ve tescilli olduğu bilgilerinin de yer alması gerekir.
  1. Gayrimenkulün Satış Bilgisi ve Ödeme Planı

    • Toplam satış bedeli
    • Ödemenin nasıl yapılacağı (peşin, taksitle ya da bir kısmı peşin bir kısmı taksitle olacak şekilde tüm detayları yazılır)
    • Taksitle ödenecekse gecikme faizi
    • Belirlenen şekilde ödeme yapılmadığı zaman uygulanacak olan faiz
  2. Tapu devri

    • Belirlenen satış bedelinin üstte belirtildiği şekilde gayrimenkul mülkiyetinin resmi
    • Gayrimenkulün üzerinde herhangi bir haciz ve ipotek olmadığına dair kanıt
  3. Sözleşmenin devredilmesi

Bu bölümde de gayrimenkul satış sözleşmesi örneğine göre sözleşmeye uyulacağı ve üçüncü kişilere devredilmeyeceği ile ilgili bilgi verilmesi gerekir.
  1. Sözleşmenin feshi

Satıcının, alıcının sözleşmeye uymaması ve ödemeleri belirtilen şekilde yapmaması durumunda sözleşmeyi feshetme hakkı bulunmaktadır.
  1. Harç ve masraflar

Bu bölümde ise tapu masraflarının tüm vergi ve harç gibi masraflarının hangi taraf tarafından ödeneceği hakkında bilgi verilmelidir. Burada verilen bilgiye göre hangi tarafın ismi yer alıyorsa ödemelerin de onun tarafından yapılması çok önemlidir.
  1. Sözleşmenin tapuya şerh edilmesi

  2. Tebligat adresleri

Tarafların ilk maddede adreslerini açık bir şekilde yazmaları gerektiğinden söz etmiştik. Bu maddede de tebligat adresi olarak o adreslerin kabul edildiği belirtilmektedir. Eğer adres değişikliği olursa ve taraflar bunu yazılı olarak bildirmezse sözleşmede belirtilen adreslere tebligat yapılması da kabul edilmiş sayılır.
  1. İhtilafların çözümü

Son olarak doğacak ihtilafların hangi mahkeme ve icra daireleri tarafından takip edileceği bilgileri yer alır. Gayrimenkul satış sözleşmesi örneğinin en son bölümünde ise tarih ve imzaların yer alması gerekmektedir.
kaynak hurriyet emlak

8 Şubat 2019 Cuma

Yabancılara emlak satışında bilinmesi gerekenler…

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımı 5 milyar doları buldu. Sadece 2016 Ocak ayında 1.462 konut satın alan yabancıların yıl boyunca Türkiye’de konut edinmelerinin artarak devam etmesi bekleniyor. 

 Yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılmalı?
Türkiye’de gayrimenkul sahibi olmak isteyen yabancılar en çok İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın’ı tercih ediyor. Yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde gayrimenkul ilgisi arttıkça, gayrimenkul danışmanları da bu alanda kendini geliştiriyor. Peki yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılmalı?
Yabancıya emlak satışıyla ilgili 7 soru-7 cevap
Yabancılara sorunsuz emlak satışı yapabilmek, konuyla ilgili bilgilere sahip olunduğunda hiç de zor değil. İşte 7 soruda yabancılara emlak satışında bilinmesi gerekenler…

1) Türkiye’de hangi ülke vatandaşları taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor? 
Yabancıların ülkemizde gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmıyor. Hangi ülke vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul alabileceğiyle ilgili bilgi alınabilecek merciler T.C. büyükelçilikleri ve konsoloslukları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü…

2) Gayrimenkulde yabancılara getirilen yasal sınırlamalar var mı?
• Yabancı uyruklu bir kişi, Türkiye’de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.
• Yabancılar, gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebiliyor.
• Yabancıların askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve izin almadıkça kiralama mümkün değil.
3) Yabancı alıcı bir arsa aldığında ne yapmak gerekir?
Yabancılar arsa, tarla gibi yapısı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi en fazla iki yılda ilgili bakanlığa onay almak için sunması gerekiyor.

4) Yabancıya taşınmaz mülkiyeti devri nerede yaptırılır?
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgilere göre, ülkemizde yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olabiliyor.

5) Türkiye’de emlak satın alan bir yabancının tapu işlemleri ne kadar sürüyor?
Gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ila iki ay arası bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor.

6) Yabancılar gayrimenkul sahibi olurken tapuda hangi işlemleri yapmalı?
Tapu işlemleri, gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu Müdürlüğü’ne ön başvurusuyla başlıyor. Başvuru numarasının alınmasıyla birlikte tapu işlemleri için yabancılara ait bulundurulması gereken belgeler şunlar:
• Taşınmazın tapu senedi belgesi.
• Kimlik belgesi veya pasaport. Gerekli görüldüğünde pasaportun yeminli tercüman tarafından tercümesi istenebiliyor.
• Satıcının bir, alıcının iki adet fotoğrafı. Fotoğrafların son altı ay içinde çekilmesi ve boyutlarının 6×4 cm olması gerekiyor.
• İlgili belediyeden alınan emlak rayiç değeri belgesi.
• Binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi.

7) Yabancılar için tapu ödemeleri nasıl belirleniyor?
Tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2’si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor.
kaynak zingat