28 Kasım 2018 Çarşamba

Kat İrtifaklı Daire

Kat İrtifaklı Daire Almak Doğru Mu? 1

Kat irtifakı, binanın bodrum katının yapılmasının ardından daire sahiplerinin arsa üzerine gerçekleştirilecek olan konutlardaki paylarını gösteren bir tapu şeklidir. Kat irtifaklı tapunun alınma sebebi daire sahiplerinin kağıt üzerinde yapmış oldukları anlaşmanın resmi olarak belgelenmesi ihtiyacıdır.

İnşaatın başlamasından önce arsanın bulunduğu belediyeye konutun ne şekilde yapılacağına dair bir proje sunulur. Belediye ilgili mevzuat uyarınca projeyi inceler, kabul veya reddeder. Projenin onay alması halinde inşaat başlar ve bodrum katının çıkılmasından sonra isteğe bağlı olarak kat irtifaklı tapular alınabilir. Kat irtifaklı daire almanın bazı sakıncaları bulunmaktadır.

Kat irtifaklı daire almanın dezavantajları 2


Kat irtifaklı tapuların alınmasından sonra müteahhit tarafından bina belediyeye verilen projeye aykırı bir biçimde tamamlanabilir. Bu durumda daireyi satın alan kişinin;

Daire projeye aykırı biçimde yapıldığı için belediyeden yıkım karar çıkması,
Projeye aykırı biçimde yapılmasından dolayı kredi kullanılamaması,
Otopark ve depo gibi ortak alanların dairelere dahil edilememesi sebebiyle diğer hak sahiplerinin ilgili konut hakkında yıkım kararı aldırması gibi neticelerle karşılaşılmasına sebebiyet verebilir.

Kat irtifaklı daire satın alırken dikkat edilmesi gerekenler: 3

Kat irtifakı bulunan bir yapının tamamlanmasının ardından belediyeye proje uygunluğuna dair denetim başvurusunda bulunulur. Belediyedeki konuyla ilgili birimler inşaatı yerinde inceleyerek onaylanmış olan projeye uygunluğunu denetler. Bu denetimin tamamlanması sonucunda inşaat projeye uygun biçimde bitirilmiş ise belediye bina için ‘Yapı Kullanma İzin Belgesi’ ya da diğer ismiyle ‘iskan’ çıkarır. İskana sahip olan kat irtifaklı bir binanın projeye uygun olarak yapıldığı anlaşılmaktadır. Ancak müteahhit tarafından iskan alınmasından sonra da değişiklik yapılabilmesi mümkündür.

Bankalar kredi verme aşamasında kat irtifaklı dairelerin iskanı olması şartını aramaktadır. Bu sebeple daire projeye uygun yapılmış dahi olsa, iskan almamış bir konutu satın almak her zaman risk taşımaktadır. Kat irtifaklı binalar onaylı projesine uygun biçimde yapılması halinde sonradan iskan alabilir. Ancak iskanın tüm apartman için alınması gerekli olduğu için iskan alırken tüm kat maliklerinin birlikte belirli bir masrafı karşılamaları gerekmektedir. Bu masraflara kat malikleri yanaşmayabileceği için genellikle binalarda sonradan iskan alınabilmesi zordur.

Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki ne fark vardır? 4

Kat mülkiyeti, apartmanın iskanının alınması aşamasından sonra tapuya başvurularak çıkartılan ve dairelerin sahip olduğu bağımsız bölümlerin sınırlarını belirten bir mülkiyet tapusudur. Yani kat mülkiyeti, kat irtifakının bir üstü olarak tanımlanabilir. Kat mülkiyeti bulunan bir dairenin tüm mevzuatlara uygun şekilde yapılmış olduğu kesinlik kazanmıştır. Kat mülkiyeti bulunan daireler satın alındığında, ev sahipleri herhangi bir sorunla karşılaşmazlar.

Ancak her halükarda binanın projesinde sonradan değişiklik yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır. Satın alınacak olan dairelerde hangi kat mülkiyetinin olduğu tapuya bakılarak anlaşılabilir. Tapu üzerinde bulunan kat mülkiyeti kısmı işaretli ise, tapu mülkiyet almış demektir.

kaynak milliyrt.com

Tapu Çeşitleri Nelerdir?

Bir gayrimenkul satın alınırken özellikle irdelenmesi gereken konu taşınmaza ait tapunun ne şekilde kayıtlı olduğudur. Kat mülkiyetli ve kat irtifaklı tapular bankalar için krediye uygun bulunurken, hisseli tapulu gayrimenkullerin kredi alması söz konusu değildir. Bu tapu çeşitleri nelerdir?

Bir ev satın almayı düşünüyorsanız öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken konulardan biri de alacağınız mülkün tapu durumudur. Tapunun türü alım-satım, kredi kullanımı gibi konularda büyük önem taşır. Tapu çeşitleri kat mülkiyetli, kat irtifaklı ve hisseli tapu olmak üzere üçe ayrılır. Her tapu türü, mal sahibine farklı hukuki haklar sağlar. Bununla birlikte, sahip olduğunuz gayrimenkule ait tapu türü mülkünüzün fiyatlarını da doğrudan etkiler.

Kat mülkiyetli tapu

Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanmış gayrimenkulün her bir bölümünün kişiler üzerine ayrı ayrı kaydedilebilmesidir. Bu, tapu sahibi kişinin sözü geçen gayrimenkul üzerinde bağımsız mülkiyet hakkına sahip olması anlamına gelir. Kat mülkiyetli tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alır. Binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasındadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşır. Kat mülkiyeti inşaatı usulüne uygun şekilde tamamlanarak iskânı alınmış binalar üzerinde kurulabilir. Kat mülkiyeti alamamış binalardaki hak sahipleri, daha sonra imar affı çıkması durumunda başvuru yapabilirler.

Kat irtifaklı tapu

Henüz inşaatına başlanmamış ya da inşaat aşamasındaki binaların üzerine kat irtifakı kurulur. Bina, tapu müdürlüğünce kayıt altına alınmıştır. Tapu belgesinin üzerinde hak sahiplerinin adına kayıtlı arsa payı bilgisi yer alır. Bunun yanı sıra, binada kapı numaraları ve mal sahiplerinin üzerine kaydedilecek alanlar da belirlenmiştir. Kat irtifakı, kat mülkiyetine geçişten önceki aşama olarak da değerlendirilebilir. Kat mülkiyetine geçilebilmesi için yapının istenilen şartlara uygun inşa edilmiş olması gerekir. İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen bir binada kat mülkiyeti alınması mümkün değildir. İnşaat, kurallara uygun şekilde tamamlandıktan sonra hak sahipleri tapu müdürlüğüne başvuruda bulunabilirler. Tapu çeşitleri arasında öne çıkan kar irtifaklı tapuya sahip konutlar için de konut kredisi kullanılabilmektedir.

Hisseli tapu çeşitleri

Hissedarların isimlerinin belli olduğu, fakat kimin nereye sahip olduğunun belirlenmediği hisseli tapu, tapu çeşitleri arasında yer alır. Oturulan yerler hissedarların rıza-i taksim sözleşmesi düzenleyip aralarında anlaşmasıyla kararlaştırılabilir. Bu tapu türü haciz, izale-i şuyu davası açılması gibi bazı riskleri de bünyesinde barındırabilir. Bankalar bu tür gayrimenkulleri kredi için uygun bulmazlar. Hisseli tapuya sahip olan gayrimenkullerin fiyatları biraz daha düşük olur. Söz konusu tapuda hangi bölümün kime ait olduğu belirsiz olduğundan bu gayrimenkullerin satışında bazı güçlükler yaşanabilir. Bu tür daire almayı düşünen kişiler alacakları bölümün üzerinde başka hissedar olup olmadığını araştırmalıdır. Bina üzerinde ipotek ya da haciz olmaması da dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar arasındadır.

Tapu Nedir ? Renkleri ne anlama gelir?

Tapu, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir.

Tapu İçin Gereken Belgeler
Satıcı için;

Tapu aslı yada fotokopisi

Nüfus cüzdan fotokopisi ya da Pasaport

1 adet fotoğraf.

Alıcı için;

Nüfus cüzdanının fotokopisi ya da Pasaportu

Zorunlu Deprem Sigortası Poliçesi

2 adet fotoğraf.

Tapu İşlemleri Nasıl Yapılır?

Başvurunuz evraklarınız kabul edildikten sonra size verilecek olan başvuru istem belgesini, işleminiz bitene kadar saklayınız.

Başvuru istem belgesinin sağ üst köşesindeki başvuru numarasına dikkat ediniz. İşleminizin her aşamasını bu numara ile takip edebilirsiniz.

Sizin işleminiz için sıra geldiğinde size belirtilen banka şubesine gidip tapu harçlarını yatırmalısınız. Bu işlem tamamlandıktan sonra tapuda kimlik asılları ve tapu harç dekontları ile hazır bulunmalısınız.

Tapu harç dekontlarını ilgili memura verdikten sonra, imzaya çağırılacaksınız.

İmzaya çağırıldıktan sonra tapu yetkilisi size haklarınız ve işlemler ile ilgili bilgi verir. Genelde satan kişiye sattığı gayrimenkul için ödemeyi alıp almadığı sorusuna olumlu yanıt alındıktan sonra tapu kayıtları imzalanır.

Tapu belgesi memur tarafından hazırlanıp Tapu Müdürüne imzalatıldıktan sonra tapu yeni sahibine verilir.

Tapuda işlem yapacak kişi okuma-yazma bilmiyorsa, "tanık bulundurma zorunluluğu" vardır. Kişinin okuma-yazma bilinmediğinin tespiti, tapu sicil müdürü tarafından yapılmaktadır.

İşlem yaptıran kişinin sağır, kör veya dilsiz olması durumunda da tapu işlemi "iki tanık" huzurunda yapılır. Tapu işlemi yaptıran kişinin kör, sağır veya dilsiz olduğunun tespiti de tapu sicil müdürü tarafından yapılır.

Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilen tapu senetleri içeriklerine göre iki ayrı renge sahiptir. Bunun nedeni tapu senedinin hangi amaçla verildiğini göstermesidir.

Pembe renki tabular, mülkün projesinde onaylı bağımsız bölümlerin olduğunu ( katlar, daire, bina, ticari yapilar vs) kullanım alanlarının ve hisselerinin tespit edildiğini ifade etmektedir.

Mavi çerçeveli tapular ise mülkün bir arsa olduğunu gösteren tapulardır. Arsa tapusunda kullanılan mavi renk, arsanın herhangi bir kat mülkiyetine geçmediğini simgelemektedir.

kaynak neoldu.com

26 Kasım 2018 Pazartesi

Konut kredisi başvurusu için gerekli şartlar ve belgeler

Konut kredisi başvurusu yapmaya karar verdiyseniz, ev almak için attığınız bu adımda işinizi kolaylaştırmak adına gerekli belgeleri ve şartları sizin için sıraladık.
Konut kredisi başvurusu, ev alma hayalinize sizi en kolay şekilde yaklaştıracak adım. Kira ödemek yerine artık kendi eviniz için aydan aya ödeme yapmaya karar verdiyseniz, bankaların evi teminat altına alma şartıyla verdiği en uygun krediden faydalanabilirsiniz. Bu noktada faiz ve vade oranları devreye giriyor. Kredi karşılaştırması yaparak sizi zora sokmayacak bir tercih yapmalısınız.

Konut kredisi başvurusu için gerekli şartlar

Kredi başvurusu yapmanın şartlarına gelirsek, öncelikle, evin tamamını krediyle alamayacağınızı bilmelisiniz. Konut, banka tarafından ekspertiz edilir. Ekspertiz ücreti banka tarafından alınır. Uzmanlar, konutla ilgili değerlendirme yaptıktan sonra evin değerinin en az ’sini peşinat olarak ödeyeceğiniz şekilde hesaplama yapılır. Peşinat tutarınız ne kadar yüksek olursa, unutmayın ki, kredi ödemeleriniz daha kolay olacaktır.
Diğer bir önemli nokta ise, yalnızca sizin geliriniz ya da kredi notunuz gibi kişisel belgelerin yeterli olmadığı. Konut kredisi başvurusunda hem sizin hem de almayı planladığınız evin bazı kriterlere uymuş olması gerekiyor.
Konut kredisine uygun evler hangileri?

KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ

Almayı düşündüğünüz evin inşaatına henüz başlanmamış ya da başlanmış ama henüz yapım aşamasındaysa kat irtifakı, bina bitmiş ve iskan alınmış ise kat mülkiyeti tapusu olması gerekiyor.
Kat mülkiyeti tapusu yoksa, bunu çıkarmak için de ayrıca bir bedel ödenmesi gerektiğini unutmayın.

İSKAN

Kat mülkiyeti olmayan evler için, kat mülkiyetine geçmek adına öncelikle iskan alınmış mı diye kontrol etmek gerekir.  Konuyla ilgili belediyeden bilgi alınabilir.

EVİN YAŞI

'Eski evlere kredi çıkar mı?' diye soranların sayı az değil. Bankalar aslında evin yaşından çok durumuyla ilgileniyor. Eğer ev, borca karşılık nakit olarak dönebiliyorsa, kredi açısından bir sorun teşkil etmeyebilir.

EVİN İNŞAAT DURUMU

Konut kredisiyle almak istediğiniz evin en az %80’nin bitmiş olması gerekiyor. Daha başlanmamış bir ev için kredi almak ancak, konut projesinin anlaşmalı olduğu banka ile mümkün.

Not: Krediye başvurmadan önce, almayı düşündüğünüz evi iyi seçmeniz gerektiğini de unutmayın. 'Ev alırken hafiye gibi davranın!' başlıklı yazımızdan, ev seçiminde dikkat etmeniz gereken noktaları görebilirsiniz.
Konut kredisine kimler başvurabilir?
Konut kredisine başvuruda bulunmak için 18 yaşını doldurmuş olmanız ve gelirinizi belgeleyebiliyor olmanız gerekiyor. Konut kredisi almak için bankaya nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir durumunuzu gösteren belgeleri göstermek zorundasınız.

Gelir durumuna göre gösterilmesi gereken belgeler:

Özel sektör çalışanları: Maaş bordrosu, SGK dökümü, ikamet belgesi, iş yeri imza sirküsü, tapu fotokopisi, varsa ek gelir belgesi

Kamu çalışanları: Maaş bordrosu, ikamet belgesi, tapu fotokopisi, varsa ek gelir belgesi

Emekliler: Emekli aylık dökümü, ikamet belgesi, tapu fotokopisi, varsa ek gelir belgesi

İş yeri sahipleri: Güncel vergi levhası, imza sirküleri, oda kayıt belgesi, bilanço ve gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi ve tapu fotokopisi

Konut kredisinin onaylanması nelere bağlı?

Bankalar, evi ipotek edebildiği için, konut kredisini daha risksiz görür ancak, yüksek tutarlı ve uzun vadeli olması nedeniyle yine de kredi notunuz ve gelir durumunuz önem taşır. Kredi notunuz düşük ise, nasıl yükseltebileceğinizi  ‘Kredi notunu yükseltmek için yapmanız gerekenler’ başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Kaynak: para durumu

Kredi Kullanmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

1-Kredi Kullanmak İçin Bankaların Aradığı Genel Şartlar


18 yaşını doldurmuş olmanız

18 yaşını doldurmanız yasal sorumluluk açsından gerekli olsa da bankaların çoğunluğu 20 yaşın altındaki kişilere kredi işlemi yapmıyor. Bu durumda olan kişiler ancak kefil veya ipotek ile ilerleyebiliyor.

Bankalar ile çalışmalarınızın düzgün olması

Kredi veya kredi kartı ödemelerinizi zamanında yapmamanızdan dolayı, yasal/idari takibe düşmeniz durumunda bankalar ile çalışmalarınızı düzenli hale getirmediğiniz sürece kredi kullanmanız çok düşük bir ihtimaldir.

İpotek verecekseniz eş rızanızın yazılı olarak verilmesi

Aile konutunuzu ipotek olarak verebilmeniz için eşinizden yazılı izin almanız gerekir. Ayrıca kefil göstermek zorunda kalırsanız, yasal olarak kefilden de eş rızası alınmak zorunda.

Konut kredisi hariç, en fazla 48 ay vade talep etmeniz

İhtiyaç kredisi ipotekli veya ipoteksiz olması fark etmeden taşıt kredisi ile birlikte en fazla 48 ay vade ile kullanılabiliyor. Konut kredisinin vadesi ise yasal olarak 360 aya kadar çıkabiliyor.

Konut kredisi hariç, aile gelirinizi krediye dâhil etmemeniz

İhtiyaç ve taşıt kredisinde sadece krediyi çekecek olan kişinin geliri kredi başvurusunda kabul edilir. Yani hane halkı geliri kredi hesaplamasına dâhil edilmez. Ancak hane mensupları kefil olarak kabul edilebilir.

Gelirinizin resmi geçerliliği bulunan evraklar ile beyan edilmesi

Resmi olarak geçerliliği olan kaşe, mühür veya imzalı belgeler ile gelirinizi bankaya sunmanız durumunda ancak kabul edilir. İş yerinden yetkili kişilerin imzası üzerine alınan maaş yazısının kabul edilip edilmemesi ise tamamen bankanın değerlendirmesinde bir durumdur.

2- Kredi Başvurusunda Bankaların Gelir Değerlendirmesi
kredi kullanma

Öncelikle bankaların geliri kabul edebilmesi için kayıtlandırılabiliyor olması gerekir. Bunun yanında gelirin yeterli gelmesi çekilebilecek kredi ile alaka bir durumdur. Yani aylık 1.000 TL taksitli bir kredi kullanmak istiyorsanız, bankaya en azından 2.000 TL bir gelir göstermeniz gerekir. Bu durum bazı bankalarda değişmekle birlikte, aylık kredi taksitlerinin en azından 2 katı aylık gelir olması genel olarak istenir.

3- Kredi İşlemlerinde Aranan Sigorta Şartı

Genel söylem itibarıyla sigortalılık süresi, yani kayıtlı olarak bir yerde çalışma süresi bankaların değerlendirmesine göre değişir. Ancak genelleme olarak:

SGK’lı olarak çalışan:

Son iş yerinde en azında 3 ay, toplamda ise 12 ay sigortalı olmak genel olarak bankalar tarafından istenir. Hatta bazı bankalarda son iş yerinde çalışma süresi 6 aydır. Ancak kredi kullanacak kişinin kredi notu iyi seviyede yer alıyorsa bu sürelere kısalabilir.

Vergi levhalı olarak çalışan:

Vergi levhalı olarak çalışan bir kişinin kredi başvurusu yapması durumunda, bankalar genel olarak vergi levhasında kâr gözükmesini ve işletmenin kuruluşu üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmesini ister.

Memur olarak çalışan:

Memur olarak işe başlanması durumunda, herhangi bir çalışma süresi bankalar tarafından genel olarak istenmez. Ancak bu durumda kredi notu bankalar açısından kredi değerlendirmesinde önemli bir referans olur.

Emekli olarak çalışan:

Emekli aylık geliri bankalar tarafından süre kısıtlaması olmadan kabul edilir. Ancak emekli olarak çalışması durumunda süre kısıtlaması olmasa bile resmi olarak beyan edilmesi veya iş yerinden çalışıldığına dair yazı alınması istenir.

Kaynak: Kredi Alma

25 Kasım 2018 Pazar

Yatırım İçin Daire mi Yoksa Dükkan mı iyi?

Kenarda birikmiş paranızı gayrimenkule yatırmak, uzun vadede kazançlı çıkmak istiyorsanız, “Yatırım için daire mi yoksa dükkan mı seçilmelidir?” sorusu kafanızı çoktan işgal etmeye başlamış demektir. Birikiminizi doğru değerlendirmek, karlı bir gayrimenkul yatırımı yapmak ve olası zararları önlemek için iki seçenek için de avantajları ve dezavantajları değerlendirmelisiniz.

Yatırım için daire mi yoksa dükkan mı karar vermeden önce yapılan yatırımın amorti süresi hesaplanmalı


Ticaretle uğraşanlar ve yatırımcılar, dükkanların amorti sürelerinin daha kısa olduğunu, dolayısıyla daha karlı bir yatırım aracı olduğunu belirtmektedir. Öncelikle karlı bir yatırım yapıldığından emin olmak için, yatırımın kendini amorti etme süresini hesaplamak gerekir.
Konut veya dükkan satın almak için yatırılan parayı, aylık elde edilecek kira bedeline bölerek, bir ay hesabı çıkarmakla işe başlanabilir. Her iki seçenek için de, amorti süresi 150 ayın üzerindeki yatırımların, uzmanlar tarafında karlı olarak değerlendirilmediği akılda bulundurulmalıdır. Karlı bir yatırım yapmak için, daireye ve dükkana yapılacak yatırımın amorti süresi hesapladıktan sonra, en kısa sürede kendini amorti edecek olan tercih edilmelidir.
Aynı semtte ve fiziki yapıda bulunan bir dükkan ve bir daire karşılaştırıldığında, dükkanın kira getirisi yüksek olduğu için kendini daha kısa sürede amorti ettiği söylenebilir. Daire ile eşit koşullardaki dükkan için amorti süresi 10-12 yıl iken, daire için bu süre 15-18 yıl kadar sürebilir.

Akıllı bir yatırım için kira getirisinden emin olunmalı

Her ne kadar dükkan kiraları dairelere göre fazla gibi görünse de, satın alınacak gayrimenkulün fiziki durumu, kullanışlılığı, konumu gibi etkenler de göz önüne alınmalıdır. Dükkan/iş yeri olarak kiraya verilecek olan gayrimenkulün lokasyonu da kritik bir öneme sahiptir.
İşlek bir caddedeki dükkanın kira getirisinin, mahalle arasındaki bir dükkana göre çok daha fazla olacağı aşikar; üstelik ticari açıdan işlek bir lokasyonda bulunmayan bir dükkana kiracı bulmak da süreci zorlaştıracaktır. Ayrıca küçük ölçekli yatırımcıların dükkana yatırım yaparken ülkenin siyasi durumunu, ticari piyasalardaki değişkenleri de değerlendirmeleri, daha akıllı bir yatırım yapmalarına yardımcı olacaktır.
Aynı şekilde bir daireye yatırım yapmayı planlayanların, evin tadilat gerektirip gerektirmediğini, fiziki koşullarını ve bulunduğu konumu etraflıca değerlendirmelerinde fayda var. Alınan dairenin uzun vadede değer kazanıp kazanamayacağı, bölgedeki kira fiyatları, daireyi satın aldıktan sonraki tadilat giderleri gibi etkenleri göz önünde bulundurulmak gerekir. Örneğin fiziksel açıdan çok iyi durumda olmayan, ancak kentsel dönüşüme giren bölgede yer alan bir daireye yatırım yapıp, kısa vadede yatırımı ikiye katlama fırsatı yaratılabilir.
kaynak mıllıyetemlak

BASIN EKSPRES YOLUNDA OTEL YATIRIMLARI ARTIYOR

İstanbul İkitelli'deki yeni Maslak olarak adlandırılan Basın Ekspres Yolu ve çevresinde yeni otel yatırımları hızla artıyor.
Ekonomist dergisinden Levent Gökmen’in haberine göre, şu anda ikisi 5 yıldızlı biri 4 yıldızlı üç otelin faaliyette olduğu bölge, otel yatırımcıların ve işletmecilerinin yeni ilgi alanı olarak da gösteriliyor. Bölge, otel, konut ve ofis projeleri ile ön plana çıkıyor.
Son yıllarda konut ve iş merkezi konseptli projelerin ardından, Atatürk Hava Limanı'na yakın olmasının da etkisiyle, Basın Ekspres Yolu'nda art arda turizm yatırımlarının devreye alınmasına yol açtı. Bölgede toplamda yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla 16 yeni otelin yapılması için düğmeye basılırken, yerli ve yabancı otel zincirleri de bu otelleri işletmek üzere birbirleriyle yarışıyorlar.
Türkiye'nin en büyük ve en çok kullanılan havalimanı olan Atatürk Havalimanı ile E-5, TEM ve sahil yolunu birleştiren Basın Ekspres Yolu ve çevresi, birbiri ardına inşa edilen ofis, otel, alışveriş merkezi rezidans projeleriyle yeni bir kimliğe bürünüyor.

Maslak'ın alternatifi

İnşaatı devam eden ve yapılması planlanan projelerle birlikte, Basın Ekspres Yolu'nun, orta vadede Levent-Maslak hattında uzanan Büyükdere Caddesi'ne alternatif bir merkez olması öngörülüyor. Bölgede, sınırlı sayıdaki boş arazilerin sahipleri ve çoğunluğunu tekstil fabrikalarının oluşturduğu sanayi tesislerinin sahipleri yerlerini satmak yerine, kendileri ya da ortaklıklar kurarak yeni projeler geliştiriyor.
Holiday Inn Airport Hotel, İstanbul Gönen Hotel ve Courtyard Marriot'un faaliyette bulunduğu bölgede, Divan'dan Eren ve Ağaoğlu'na kadar değişik grupların projeleri yükseliyor.

14 PROJEDE 16 OTEL İNŞA EDİLECEK

1- Basın Ekspres Yolu'na yakın konumdaki Bağcılar’da 2014 yılı sonunda tamamlanması planlanan önemli projelerden biri, Egeyapı Grup'un Emlak Konut GYOdan hasılat paylaşımı yoluyla aldığı 167 dönüm arsa üzerinde gerçekleştirilen Batışehir projesi. Projenin toplam inşaat alanı 800 bin m2 olurken, projede 3 bin 750 rezidans, 200 odalı bir kent oteli, ofisler, çarşı ile eğitim kompleksi bulunuyor.
2-  Torunlar GYO tarafından bölgede inşa edilen Mail of İstanbul karma projesi kapsamında 5 yıldızlı bir otel de yapılıyor.
3-  İSTOÇ Saray projesi kapsamında 35 katlı 5 yıldızlı bir otel inşa ediyor.
4-  Şölen Çikolata'nın sahibi Çoban ailesinin Polat Port Residance yakınındaki arazide bir adet 5 yıldızlı otel projesi bulunuyor.
5- Basın Ekspres Yolu'nun en eski outlet lokasyonlarından olan Kadak AVM için iki otel projesi hazırlandı. Bölgenin gelişen turizm potansiyelini gören Kadak AVM'nin sahibi Coşkun Kadak, alana 95 milyon dolarlık yatırımla toplam 441 odalı iki adet 4 yıldızlı kent oteli inşa ediyor.
6-  Holiday Inn İstanbul Airport North'un yatırımcısı Bozatlı Grup'un Güneşli'de bir SPA oteli yapma planı bulunuyor. O Holiday Inn İstanbul Airport North'un yatırımcısı Bozatlı Grup'un Güneşli'de bir SPA oteli yapma planı bulunuyor.
7-  Kuyaş, Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırım'ın Kuyumcukent'in yanındaki 42 bin metrekarelik alanı satışa çıkarırken bu alanda otel için de arazi bulunuyor.
8-  G Plus projesinin ikinci etabında I yer alan rezidans ve otelin işletmesi için projenin      yatırımını ve inşaatını yürüten Mar Yapı ile anlaşan Divan Grubu, bu kapsamda 140 odalı
4 yıldızlı bir otel ile 282 rezidansı işletecek.

9- Mar Yapı, yine aynı bölgede hazırlandığı iki projesinde de yerli ve yabancı otel işletmecilerinin ilgi alanına girdi. Güneşli'de 2013'ün ilk çeyreğinde başlamayı planladığı 100 milyon dolar yatırım değerine sahip iki projesinde de iki otel yapacak.
10- Petek Pazarlama Tekstil Ticaret Var A.Ş'nin üç patronu tarafından kurulan Kılıçbey Turizm İşletmeleri A.Ş, Basın Ekspres Yolu Güneşli kavşağı yakınında 5 bin m2 arsa üzerinde yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırımla, 5 yıldızlı, 280 oda ve 560 yataklı Quantum International Otel'i inşa ediyor.
11- Makplast Makine de 212 W İstanbul Power Outlet AVM'nin yanında, 8 dönüm arazi üzerinde bir kent oteli inşa ediyor.
12- Nurol GYO, 59 bin m2’lik arsa alanlı Hürriyet Medya Tovvers Binasmın yerine otel yapmayı planlıyor.
13- Öz Gayrimenkul, Güneşli \t& kavşağında Mc Donalds'ın karşısına otel ve ofis projesi inşa ediyor.
14- Eren Holdingin Güneşli'de 44 dönümlük arazi üzerinde 5 yıldızlı otel, rezidans ve fuar ve kongre merkezi kompleksinin inşaatı sürüyor.

kaynak turızmgazetesı

14-10-2012 12:00 

21 Kasım 2018 Çarşamba

Basın Ekspres’e 23 yeni proje


Bir dönem büyük basın kuruluşlarına ev sahipliği yapan ve ayrıca da fabrikalar bölgesi olan Basın Ekspres Yolu, son yıllarda gayrimenkul projeleriyle öne çıkmaya başladı. TEM ile E-5’in en büyük bağlantı yolunun her iki kanadında konuttan otele kadar uzanan ciddi bir dönüşüm var. Bölgede planlama ve inşaat aşamasında olan ve yakın zamanda devreye alınacak 23 yeni proje bulunuyor.
İstanbul’da TEM ile E-5’i birbirine bağlayan Basın Ekspres Yolu’nun kaderi 25 yıl kadar önce basın kuruluşlarının merkezlerini taşıması ile değişti. Hürriyet Grubu’nun öncülük ettiği bu taşınma harekatı bölgenin adına da yansıdı. Şimdi az sayıda basın kuruluşu bulunsa da bölgenin adı hala Basın Ekspres Yolu olarak anılıyor.
Fabrika bölgesi olarak da gelişimini tamamlayan bölge, tekstilden kağıt fabrikalarına kadar farklı sektörlere ev sahipliği yaptı. Havalimanına ve CNR Fuar Merkezi’ne yakınlığı ile 20’ye yakın otelin faaliyet gösterdiği bölge, Üçüncü Havalimanı’nın devreye alınmasıyla birlikte Atatürk Havalimanı’nın kaldırılacak olmasına rağmen hala yatırımların cazibe merkezi olma özelliğini koruyor. Otel, konut, rezidans ve ofis projelerinin geliştirilmeye devam ettiği bölgede şu anda inşaat, satış ve proje aşamasında 23 proje bulunuyor.
İstanbul’un ikinci Maslak’ı olarak da anılan bölge, son yıllarda önemli bir ofis üssü olmuş durumda. Bölgede tekstilcilerden lojistikçilere kadar farklı şirketler ofislerini konumlandırırken, yeni ofis projelerinin de A sınıfı olarak planlandığı görülüyor.
ULAŞIM İLE ÖNE ÇIKIYOR

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, ulaşım projeleriyle öne çıkan Basın Ekspres Yolu’nun konut, otel, rezidans ve ofis projeleriyle Avrupa Yakası’ndaki yeni bir alt merkez olacağını söylüyor. Metro gibi ulaşım projelerinin devreye alınması bölgenin cazibesini artırıyor. Maya, Atatürk Havalimanı kaldırılsa bile, Üçüncü Köprü ve Üçüncü Havalimanı gibi bağlantı yollarıyla bölgedeki araç sirkülasyonunda herhangi bir azalma olmayacağına dikkat çekiyor.

Makbule Yönel Maya, “Atatürk Havalimanı şu anda bölge için bir fırsat. Taşınsa bile havalimanının değerli arazisi bölgeye cazibe katacak bir yatırıma ev sahipliği yapacağından bölge için fırsat olmaya devam edecek. Yol bağlantıları da bölgenin önemini koruyacaktır” diyor.
Makbule Yönel Maya, ulaşım projelerinin gelişmesiyle birlikte bölgenin konumunun giderek merkezileştiğini söylüyor. Arsa fiyatlarının yükselmesinin daha üst gelir grubuna yönelik projelerin artmasına ve alıcı kitlesinin de bu yönde gelişmesine neden olduğunu ifade ediyor. Bölgenin daha kaliteli bir ofise geçip kendisini yukarı taşımak isteyen şirketlerin gelmek istediği bir yer olduğunu belirten Maya, örneğin Beylikdüzü’nde ofisi bulunan şirketler için Basın Ekspres Yolu’na taşınmanın cazip olduğunu vurguluyor.
ARSA ARZI AVANTAJ
Bölgenin en önemli avantajı arsa arzının olması ve ulaşım açısından ana arter üzerinde yer alması. Eski üretim tesislerinin taşınmasıyla birlikte kısa süre içinde önemli bir arsa arzı oluştu. Bu doğrultuda bölgede fark yaratan çok sayıda nitelikli proje geliştirildi.
Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, bölgede nitelikli projelerin yer alması ve ulaşım açısından avantajların olması kaynaklı talep artışı olduğunu belirtiyor. Gönden, “Ulaşım ve altyapı yatırımları ile birlikte konut açısından cazibesi artan bir bölge. Halen bölgeden taşınan üretim tesisleri var ve proje geliştirmek için müsait alanlar mevcut. Dolayısıyla bir süre daha arzın artmasını öngörüyoruz” diyor.
Tuğra Gönden, Basın Express Yolu’nun uzun bir süre İstanbul’un en yüksek boşluk oranı olan bölgesi olduğuna dikkat çekiyor. Gönden, “Kısa sürede birçok üretim tesisinin taşınması ve yerine ofis projelerinin gelmesiyle birlikte rekabet arttı. Az talep olması nedeniyle kiralarda ciddi artışlar görülmedi. Son zamanlarda kat mülkiyeti şeklinde satılan ofis projeleri mevcut. Kullanım amaçlı satın alınan ofisler dışında yatırımcılar için kısıtlı ofis olması kiracı talebinde sorun oluşturabilir” yorumunu yapıyor.
Tuğra Gönden, bölgede son beş yılda ofis kiralarının çok stabil olduğunu, aylık metrekare başına 10 ila 15 dolar arasında değiştiğini de belirtiyor. Gönden, çok nadir de olsa büyük ölçekli kiralamalarda kiraların bunun biraz altında gerçekleşebildiğini, küçük alanlarda ise son iki yıldır aylık metrekare başına 20 dolara kadar çıkabildiğini de söylüyor.
İKİNCİL BÖLGE
1/100 binlik planda MİA alt bölgesi olarak planlanan Basın Ekspres Yolu, havalimanına yakınlığı ile İstanbul’un ikincil ofis bölgesi. Maslak hattına göre daha makul fiyatlara sahip bulunması ve ulaşımın kolay olması nedeniyle B ve C grubu tarafından tercih ediliyor. Kağıthane, Ümraniye, Ataşehir Finans Merkezi gibi rakip bölgelerin ortaya çıkması nedeniyle önümüzdeki yıllarda da ofis konusunda ikincil bir bölge olarak büyümesine devam edebileceğine dikkat çekiliyor.
Dört farklı metro hattının gelecek olmasının bölgeyi geliştirip, yatırımlara değer katması bekleniyor. Bölgenin ilk A plus ofis projesi Balance Güneşli, Şölen’in sahibi İsmail Çoban tarafından geliştirildi. Antya-pı’nın Antplato projesini geliştirdiği bölgede önümüzdeki dönemde Babacan Yapı’da A sınıfı bir ofis ve rezidans projesi geliştirmeyi planlıyor.
Bölgede Nurol Park projesini geliştiren Nurol GYO da yeni yatırımlar yapmaya devam edecek. Nurol GYO Genel Müdürü Samim Hatipoğlu, kendilerine gelen teklifleri değerlendirdiklerini, uygun yer bulmaları halinde yeni projeler geliştirmeyi istediklerini söylüyor.
ROTANA YATIRIM YAPTI
Bölgede iki projesi inşaat halinde olan Maryapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, ulaşım projelerinin etkisiyle Basın Ekspres Yolu’nun öneminin giderek arttığını, dünyaca ünlü işletme zinciri Rotana’nın da kendileriyle ortak yatırım yaptığını söylüyor. Rotana’nın yüzde 40 ortak olduğu G Rotana projesi eylül sonu tamamlanacak ve eşyalı olarak satışına başlanacak.
Özkök, Rotana ile birlikte bölgede başka projeler de geliştirebileceklerini vurguluyor. Bölgede devam eden bir diğer projeleri olan Divan Rezidans G Tower projelerinin de kapalı satış usulüyle 1,5 ayda yüzde 20’sinin satıldığını belirten Özkök, projenin lansmanını eylül ayında yapıp satışa çıkaracaklarını da söylüyor.
Basın Ekspres Yolu’nda proje geliştiren bir başka şirket de İnanlar İnşaat. İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, “Güneşli’de biri konut biri ofisten oluşacak iki blok halinde bir proje yapacağız. 16 dönüm arazi üzerinde yükselecek olan bu projemiz henüz geliştirme aşamasında” diyor.
Bölgede ilgilendikleri başka yerler de olduğunu belirten İnan, Basın Ekspres Yolu’nun fiyat konusunda geride kaldığını, metronun bölgeye gelmesiyle birlikte metrekare fiyatlarının yükselişe geçmesini beklediklerini vurguluyor.

30 agustos 2016
kaynak ekonomist
LEVENT GÖKMEN

19 Kasım 2018 Pazartesi

İşyeri kiracı hakları

İşyeri kiracılarının, kiraya verene karşı bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Sözleşme gereğince, sözleşme süresi boyunca belirtilen gün ve miktarda kira bedeli ödemesi yapan kiracının hakları, Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor.
Kanun gereğince, kiraya veren kiracısını istediği zaman çıkaramıyor. Kiracısı ile sözleşmesini feshetmek isteyen kiraya verenin bazı haklı nedenlere sahip olması gerekiyor. Aksi takdirde, kiraya veren kiracısından tahliyesini isteyemiyor.
Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Diğer işyeri kiracı hakları aşağıda yer alıyor:

Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları
A. Uygulama alanı
MADDE 339- Konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin hükümler, bunlarla birlikte kullanımı kiracıya bırakılan eşya hakkında da uygulanır. Ancak bu hükümler, niteliği gereği geçici kullanıma özgülenmiş taşınmazların altı ay ve daha kısa süreyle kiralanmalarında uygulanmaz.
Kamu kurum ve kuruluşlarının, hangi usul ve esaslar içinde olursa olsun yaptıkları bütün kira sözleşmelerine de bu hükümler uygulanır.
B. Bağlantılı sözleşme
MADDE 340- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin kurulması ya da sürdürülmesi, kiracının yararı olmaksızın, kiralananın kullanımıyla doğrudan ilişkisi olmayan bir borç altına girmesine bağlanmışsa, kirayla bağlantılı sözleşme geçersizdir.
C. Kullanma giderleri
MADDE 341- Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, sözleşmede aksi öngörülmemişse veya aksine yerel âdet yoksa, ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanma giderlerine katlanmakla yükümlüdür.
Giderlere katlanan taraf, bu giderleri ispat edici belgelerin birer örneğini, istem üzerine diğer tarafa vermek zorundadır.
D. Kiracının güvence vermesi
MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.
Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.
E. Kira bedeli
I. Genel olarak
MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.
II. Belirlenmesi
MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.
Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.

III. Dava açma süresi ve kararın etkisi
MADDE 345- Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir.
Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.
Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.

IV. Kiracı aleyhine düzenleme yasağı
MADDE 346- Kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemez. Özellikle, kira bedelinin zamanında ödenmemesi hâlinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersizdir.

F. Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi
I. Bildirim yoluyla
1. Genel olarak
MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.

2. Bildirimin geçerliliği
a. Şekil
MADDE 348- Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.

b. Aile konutu
MADDE 349- Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez.
Bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa kiracı, hâkimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilir.
Kiracı olmayan eşin, kiraya verene bildirimde bulunarak kira sözleşmesinin tarafı sıfatını kazanması hâlinde kiraya veren, fesih bildirimi ile fesih ihtarına bağlı bir ödeme süresini kiracıya ve eşine ayrı ayrı bildirmek zorundadır.

II. Dava yoluyla
1. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle
a. Gereksinim, yeniden inşa ve imar
MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;
1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,
2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,
belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.
b. Yeni malikin gereksinimi
MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
2. Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle
MADDE 352- Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.
Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.
Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.

3. Dava süresinin uzaması
MADDE 353- Kiraya veren, en geç davanın açılması için öngörülen sürede dava açacağını kiracıya yazılı olarak bildirmişse, dava açma süresi bir kira yılı için uzamış sayılır.
4. Dava sebeplerinin sınırlılığı
MADDE 354- Dava yoluyla kira sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin hükümler, kiracı aleyhine değiştirilemez.
5. Yeniden kiralama yasağı
MADDE 355- Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.
Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hâli ile, haklı sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe başkasına kiralanamaz. Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı vardır. Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir; bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanamaz.
Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.
6. Kiracının ölümünde sözleşmenin sürdürülmesi
MADDE 356- Ölen kiracının ortakları veya bu ortakların aynı meslek ve sanatı yürüten mirasçıları ve ölen kiracı ile birlikte aynı konutta oturanlar, sözleşmeye ve kanun hükümlerine uydukları sürece, taraf olarak kira sözleşmesini sürdürebilirler.
kaynak emlak kulisi